
Afasi
Afasi är en språkstörning på grund av en förvärvad hjärnskada. Hjärnskadan kan vara en stroke, traumatisk hjärnskada eller bero på en hjärntumör. Det kan även bero på en infektion i hjärnan. Att ha afasi innebär att man har varierande svårigheter med att prata, förstå talat språk, läsa och/eller skriva.

Dysartri
Dysartri är talsvårigheter som orsakats av till exempel stroke, CP, Parkinsons sjukdom, ALS och MS.​ Talet blir ofta sluddrigt och svårt att uppfatta. I flera fall kan vara mödosamt att prata, vilket påverkar kommunikationen med andra. I flera fall påverkas även rösten och ansiktets mimik.

Dysfagi
Dysfagi är när du har svårigheter med att tugga, hantera och svälja mat och dryck. Du kan sätta i halsen, hosta vid måltider och gå ned i vikt. Olika sjukdomar som exempelvis stroke, MS, Parkinson, förträngningar i matstrupen och gastroesofageal reflux kan påverka sväljförmågan.

Dyslexi
Dyslexi innebär att du har svårt att lära dig att läsa, skriva och stava. Dyslexi handlar om en nedsatt förmåga att koppla ihop bokstäver och språkljud, vilket gör avkodning och stavning svårt. Läshastighet och läsförståelse påverkas då negativt. Det är ärftligt och samförekommer i hög grad med språkstörning/DLD.

Röstbesvär
Röstbesvär kan yttra sig som till exempel heshet eller rösttrötthet och kan ha olika orsaker. Det kan vara förändringar eller sjukdomar på stämbanden eller att rösten blivit överansträngd på grund funktionella besvär såsom bristande röstteknik.
Röstbesvär kan ge en negativ påverkan både socialt och i yrkeslivet.

Språkstörning/DLD
Att ha en språkstörning/DLD innebär att man inte lär sig sitt/sina modersmål på samma sätt som sina jämnåriga. Svårigheterna yttrar sig genom att man har svårt att uttrycka vad man vill säga, att förstå andras språk samt det skrivna språket. ​En språkstörning/DLD har man hela livet och förändras över tid.
​
